KULIAH JUMAAT
Muslimin dan Muslimat yang di rahmati Allah, Allah SWT menjadikan neraka adalah untuk menjadi siksaan kepada hamba-hambaNya yang mahu ke sana. Siapakah hamba-hamba Allah yang mahu ke sana? Ia itulah hamba-hamba Allah yang kafir dan mengingkari perintah dan larangan Allah SWT. Mungkin kita tidak rasa gerun selagi kita belum melihat sendiri dahsyatnya neraka itu. Tetapi hendaknya janganlah kita mula sedar setelah segalanya terlambat.

Pernah pada suatu hari para sahabat bersama Rasulullah SAW, tiba-tiba terdengar satu dentuman yang amat kuat. Lalu Rasulullah SAW menyoal sahabat:

"Tahukah kamu bunyi apakah itu?".

Sahabat-sahabat menjawab: "Allah dan RasulNya lebih mengetahui".

Rasulullah SAW menjelaskan: " Itulah bunyi dentuman batu yang dilemparkan ke dalam neraka sejak tujuh puluh tahun lalu dan kini sudah sampai ke dasarnya. Maka dari itu kamu semua dapat mendengar suara jatuhnya".- Hadis riwayat Imam Muslim.

Jika begitu keadaannya sungguh mengerikan, betapa dalam dan dahsyatnya neraka, dengan api yang menjulang dan dalamnya sejauh perjalanan 70 tahun batu yang dilemparkan ke dalamnya. Marilah bersama-sama kita memohon rahmat Allah supaya kita tidak di masukkan ke dalam neraka. Marilah kita bersama-sama meningkatkan penghayatan Islam bagi diri dan keluarga supaya
kita semua terselamat dari siksa neraka yang amat pedih.