APABILA QURAN DIPIJAK-PIJAK
Di bawah ini diforwardkan satu cerita benar yang sudah dan sedang berlaku di dunia yang sedang kita duduk ini. Kalau dulu, umat Islam yang terdiri daripada para sahabat r.a digeruni oleh kafir laknatullah, tapi sekarang, ia nya sudah pun bertukar. Allah telah letak gerun pada hati umat Islam. Hati umat Islam dah mula takut. Tiada berani dalam hati mereka. Tiada lagi umat Islam yang seperti Saidina Umar mahupun saidina Hamzah. r.a. Alhamdulillah kita masih tak terlambat utk kita tingkatkan takwa kita pada Allah. Hari-hari kita senantiasa fikir pasal perkara-perkara yang tidak berkait dengan agama. Fikir agama sudah tidak laku lagi, tidak menjadi tumpuan lagi. Kalau dalam diri kita ada fikir agama, solat jemaah, kita pasti ada, dan apabila fikir kita sudah meningkat, solat jemaah subuh pun kita ada.

Tuan-tuan yang mulia,

Orang-orang alim memberi satu fikir untuk kita, iaitu, dah berapa banyak perbuatan kita dapat mengembirakan Allah, dan berapa banyak perbuatan kita yang sebenarnya menghina diri kita. Kita tahu bahawa, apa yang kita buat tidak menambah atau mengurangkan sifat yang ada pada Allah, tapi kita kena ingat bahawa, asbab perbuatan kitalah, akan mengundang kepada kemurkaan Allah.

Tuan-tuan yang mulia,

Hari-hari kita sibuk, Allah paling sibuk tuan-tuan. Tapi sibuk Allah, DIA tak lupa bagi kita makan, DIA tak lupa bagi kita minum, DIA tak lupa bagi kita tangan, DIA tak lupa bagi kita akal, DIA tak lupa hidupkan kita setelah kita mati sebentar, DIA tak lupa bagi kita pakaian, DIA tak lupa bagi kita kekuatan untuk buat kerja-kerja harian kita, DIA tak lupa buangkan isi-sisi perut tuan-tuan, DIA tak lupa itu semua tuan-tuan. TETAPI, kita yang lupakan DIA. Apabila satu orang sibuk dengan homework, projek, atau assignment, Allah dilupakan, Solat jemaah dilupakan. Apa kita nyer balasan utk agama Allah yang mulia ini ?

Hari-hari kita bercakap, hari-hari kita membaca, hari-hari kita berborak, tapi adakah kita INGAT utk bercakap dengan Allah, membaca kalam Allah ?

Tuan-tuan yang mulia,

Janganlah kita letak berani kita untuk tanggung risiko, berani tidur lambat membuat kerja-kerja yang sia-sia sedangkan satu kewajipan iaitu solat subuh wajib kita laksanakan, berani mengambil ringan solat jemaah apabila kita tak ada urusan penting yang lain untuk diselesaikan sedangkan itu amalan yang paling Rasululullah s.a.w yang mulia titikberatkan.
Tuan-tuan, apabila kita berani berbuat demikian, Allah pula akan letak berani pada orang-orang kafir untuk musnahkan kita. Hendaklah kita belajar macam mana nak yakin dan selalu ingat akan Allah.

Tuan-tuan,

Solat, solat jemaah, ia merupakan dakwah untuk diri kita. Adakah kita dapat bawa diri kita untuk menunaikan solat berjemaah. Kalau diri kita mampu kita dakwahkan, insya Allah orang lain kita juga akan mampu.

Tuan-tuan,

Orang-orang alim bagitahu, apabila kita lihat jemaah makin kurang untuk turun solat berjemaah, apabila kita lihat ummat makin jauh dengan Allah, orang yang paling kena banyak menangis ialah alim ulamak, barisan kepimpinan. Ummat ini merupakan khazanah bagi mereka. Ummat ini ialah ummat yang terbaik dijadikan Allah s.w.t. Kalau hilang ummat ini, maka hilanglah khazanah ini. Ulama merupakan pewaris kepada rasul a.s. Rasul-rasul A.S amat perihatin dan ambil tahu akan keadaan ummat mereka dan mereka sering menangis atas keadaan mereka.

Tuan-tuan,

Kalimah Laila Haillah Allah perlu memberi kesan pada hati kita. Kita perlu usaha untuk hidupkan kalimah itu dalam diri kita. Semoga Allah kurniakan rahmat dan taufik untuk kita
semua. Marilah kita renung kembali pengorbanan Rasulullah untuk agama yang mulia ini. Rasulullah adalah seorang pengembara yang mencari orang untuk bawa mereka kepada kebaikan. Kepenatan, keletihan, kesabaran dalam pengembaraan itu, hanya Rasulullah
yang memahami. Lalu pengembaraan ini disambung oleh para sahabat r.a. Sebab itu orang-orang alim mengatakan hanya para sahabat r.a sahaja yang faham akan agama. Kita, masih tidak faham akan agama. Sahabat-sahabat lebih banyak korban dalam agama. Sebab
itu mereka lebih faham akan agama. Kalau tuan-tuan berani mengatakan tuan-tuan faham agama, di mana tuan-tuan sewaktu subuh, dan di mana para-para sahabat dan barisan kepimpinan agama pada waktu itu semasa waktu subuh. Orang alim mengatakan, apabila solat subuh menyemai jumlah jemaah solat jumaat, maka orang-orang yahudi dan nasrani akan mula gentar dan takut akan seluruh umat Islam. Secara ikhlas, hendaklah kita senantiasa bentuk fikir kita, senantiasa memperbaharui fikir kita, supaya fikir kita tidak lari dari sentiasa fikir akan agama, risau akan agama.

Akhir kalam,

Imarahkanlah masjid kita. Lapangkanlah masa untuk Allah. Sebar-sebarkanlah salam antara kita, semoga Allah sebarkan pula hidayah-NYA untuk diri kita, keluarga kita, kawan-kawan kita dan untuk seluruh manusia seluruh alam dan semoga Allah permudahkan kita amal agama.

Wa’ullam.


Berikut adalah ucapan seorang pelajar Islam, Najeeb Rahman di majlis "Charity Lunch For Maluku" di University of Leeds. Majlis tersebut di anjurkan oleh Persatuan Pelajar Malaysia University of Leeds (Saudara Taufik dan beberapa mahasiswa perubatan) Bacalah. Agak panjang tapi sangat menyentuh hati.

Segala puji bagi Allah Tuhan seluruh alam semesta ini. Sejahtera ke atas Rasulullah SAW dan Nabi-Nabi serta Rasul-Rasul, keluarga mereka, sahabat-sahabat mereka, dan kita semua yang hadir.

Baru-baru ini pembunuhan dan penyembelihan umat Islam secara rambang (massacres) telah berlaku di Maluku dan Ambon Indonesia.Gambar-gambar yang mengerikan, mayat kanak-kanak Islam yang dicincang serta orang-orang Islam yang dibunuh beramai-ramai (massacre) boleh dilihat di internet. Lapuran bergambar yang dilakukan oleh Dr Jemilah mengenai pembunuhan-pembunuhan tersebut apabila difikirkan boleh menitiskan air mata kita. Dan kesemuanya ini benar-benar telah berlaku dan bukannya imaginasi seseorang.

Saudara-saudari Muslim ku, sebenarnya, ini bukan insiden kekejaman ke atas kaum Muslimin yang terpencil. Tragedi atau bala yang serupa pernah berlaku di Bosnia di mana ratusan ribu orang-orang Islam dibunuh dalam kekejaman "cuci bersih" (ethnic cleansing) oleh puak Kristian Serbs.

Begitu juga di Kosovo di mana puluhan ribu orang-orang Islam juga telah "dicuci bersih", dibunuh; juga oleh puak Serbs. Kanak-kanak dan kaum tua yang tiada berupaya untuk mempertahankan diri di bunuh begitu saja.

Wanita-wanita Islam dirogol dan seterusnya dibunuh. Orang-orang Islam dipenggal dan dikelar anggota mereka. Ceritanya sama, berulang-ulang kali.

Mengapa kekejaman ini terus menimpa umat Islam di merata dunia? Kita boleh persalahkan kekejaman ini kepada konspirasi antarabangsa terhadap Indonesia, atau rancangan jahat Barat terhadap kaum Muslimin, atau pun sebagai tindakan kebencian Yahudi dan Kristian terhadap kita, atau pun operasi cuci bersih puak Kristian Serbs. Tetapi adakah hanya ini SEBAB MUSABAB YANG SEBENARNYA?

Dari pengalaman saya sebagai Sukarelawan Perubatan di Kosova, saya dengan sendirinya telah melihat kubur-kubur orang-orang Islam yang dibunuh ditanam beramai-ramai (mass graves), mayat-mayat yang sedang raput dan busuk, keluarga-keluarga terutamanya kanak-kanak yang dalam ketakutan, rumah-rumah dan masjid-masjid yang telah hancur musnah. Memangnya suatu pengalaman yang kuat tamparannya. Dengan izin Allah SWT saya telah berpeluang tinggal bersama-sama suatu keluarga yang baik di Prizren, Kosova. Ketua keluarga itu, Imam Ismail dan anak sulungnya, Navahi, kedua mereka adalah imam, begitu juga dengan datuk Navahi, juga seorang imam. Mereka mesra dan baik hati. Semasa satu dari perbualan kami di waktu petang, kami telah berbual mengenai bala dan tragedi yang telah menimpa, bagaimana masyarakat Kosova sebelum ditimpa bala pembunuhan massacre itu. Navahi yang fasih berbahasa Inggeris telah menceritakan dengan penuh rasa segan dan malu mengenai keadaan masyarakat Islam Kosova sebelum berlakunya genosid puak Kristian Serbs.

Antara perkara yang beliau sebutkan adalah kaum Muslimin di Kosova telah lupa daratan dan > membelakangkan Islam. Ramai tidak tahu sembahyang, tidak tahu membaca Quran, telah lupakan syahadah, dan zina serta meminum arak (bir) berleluasa di merata pelusuk. Hanya kaum tua sahaja yang masih ke masjid.

Di sebuah bandar kecil bernama Djakova, di mana berlaku pembunuhan massacre kaum Muslimin yang terdahsyat sekali, penduduk Islam di sana telah berlaku syirik terhadap Allah SWT. Mereka menyembah kubur orang-orang alim (saints) yang dianggap keramat dan memasang lilin (seperti Kristian melakukannya di dalam gereja). Mereka mendakwa yang mereka bukannya menyembah "keramat-keramat" tersebut tetapi menghampiri Allah melaluinya. Ini adalah kepercayaan mereka yang nyata sesat. Tidak ada "inter-mediaries" atau perantaraan dalam Islam. Ini nyata perbuatan syirik. Imam Ismail adalah Imam di masjid Djakova sebelum berlakunya genosid pembunuhan orang-orang Islam beramai-ramai di bandar itu oleh puak Kristian Serbs.

Di bandar Suhareka, satu lagi bandar di mana pembunuhan secara massacre ke atas orang Islam telah juga berlaku, penduduk bandar tersebut telah menggesa Bilal masjid supaya jangan melaungkan azan Subuh untuk memanggil orang mengerjakan solat. Ini kerana azan mengganggu tidur mereka. (Saya percaya ada di kalangan ummah kita yang sama menaruh perasaan benci mendengar azan, atau mereka akan memekakkan telinga dan mengabaikan solat. Ada yang langsung tidak bangun mengerjakan fardhu Subuh).

Di satu lagi bandar di Kosova, seramai 40 orang Islam (lelaki, perempuan, kanak-kanak dan orang-orang tua) telah dibawa ke dalam hutan dan diikat. Mereka kemudiannya ditembak mati oleh puak Kristian Serbs dengan senjata AK47. Di bandar ini hanya golongan tua sahaja yang ke masjid.

Semasa kami membuat lawatan rawatan medic ke sana kami telah tiba sejurus sebelum masuk waktu Maghrib. Pemuda-pemuda di sana memberitahu kami hanya orang tua sahaja ke masjid. Benar kata mereka kerana apabila kami sampai ke masjid hanya ada Imam dan seorang lelaki tua dan rombongan medic kami yang bersolat di masjid tersebut. Semasa kami sedang mengedarkan Quran, seorang pemuda yang mulutnya berbau arak bir meminta senaskah Quran untuk dibakar buat memanaskan rumah beliau (Bandar tersebut dikelilingi hutan. Oleh yang demikian tidak mungkin tiada cukup bekalan kayu untuk bahan api buat memanaskan rumah). Setelah membuat lawatan ke kawasan lain di Kosova, kami lihat kebanyakan pembunuhan serta kemusnahan harta benda kaum Muslimin berlaku di kawasan utara Kosova di mana masjid-masjid jarang kelihatan walau pun majoriti penduduk terdiri dari orang Islam. Bukan niat saya hendak menjatuhkan air muka saudara-saudari Islam kita di Kosova, tetapi untuk mengingatkan kita semua kepada pengajaran dan iktibar di Kosova agar kita tidak melakukan kesilapan yang sama. Seorang lelaki tua yang kami temui, yang anak lelakinya telah dibunuh dan rumahnya dibakar, telah meminta kami memberitahu umat Islam yang lain apa yang sebenarnya telah berlaku. Oleh itu saya hanya menyampaikan apa yang diamanahkan oleh orang tua itu.

Navahi juga memberitahu kami mengenai situasi di Turkey. Datok beliau kerap ke Turkey kerana ramai rakan kenalan di sana. Turkey, bukannya negara Islam, walaupun menonjolkan imej sedemikian. Turkey diperintah golongan sekular yang ekstremis dalam fahaman, bahawa agama Islam tiada kena mengena langsung dengan pemerintahan negara. Ini merupakan ideologi kebanyakan orang-orang Islam moden masa kini. Mereka mendakwa Islam dan politik itu berasingan dan tidak boleh dicampur. Golongan sekular Turkey pernah berkata urusan pentadbiran negara hendaklah jangan "tercemar" oleh ajaran Islam (seolah-olah politik itu suci dan Islam itu kotor). Mereka mendakwa Islam itu perlu disekat amalannya kepada masjid dan rumah-rumah sahaja, dan dilarang digunakan di Parlimen, mahkamah dan sebagainya. Pemerintah sekular Turkey menganggap hukum-hukum Syariah itu kuno dan purba, hanya sesuai bagi puak-puak Arab zaman purba yang hidup di gurun dan menunggang unta. Bagi golongan sekular Turkey, undang-undang Syariah tidak lagi sesuai bagi masyarakat bertamadun serba moden masa kini, iaitu di zaman kereta, komputer dan internet, pro-kebebasan dan hak asasi manusia. Hukuman rejam ke atas penzina dan potong tangan yang mencuri dianggap oleh puak sekular Turkey sebagai kejam dan tindakan orang-orang yang tidak bertamadun, dan dengan demikian tidak lagi sesuai dilaksanakan. (Tidak terlintaskah kepada mereka bahawa mereka berlaku syirik terhadap Allah SWT).

TIDAK KAH SEMUA INI SAMA DENGAN KEADAAN KITA?

Wanita di Turkey dilarang berhijab/bertudung menutup aurat. Usaha untuk mempelajari agama Islam dijadikan perkara yang susah oleh kerajaan Turkey. Pihak berkuasa yang sangat menindas Islam adalah tentera Turkey. Navahi mengatakan anggota tentera yang ditangkap mengerjakan solat dikenakan 'court marshal' (adalah suatu kesalahan mengikut peraturan tentera Turkey untuk mengerjakan solat). Saya menerima e-mail beberapa hari sebelum berlaku gempa bumi yang dahsyat di Turkey baru-baru ini. Beberapa hari sebelum berlaku gempa bumi tersebut, Jeneral-Jeneral tentera Turkey mengadakan temasya keraian (party) di apartmen peranginan mereka di pantai Mediterranean. Mereka mengundang perempuan jalang dari Israel dan telah bersukaria sakan, meminum arak dan berzina. Seterusnya Jeneral-Jeneral tersebut telah memanggil seorang anggota pangkat bawahan untuk membaca Al-Quran sambil mereka bersukaria, mabuk dan berzina. Anggota pangkat bawahan enggan dan takut berbuat demikian, lalu seorang Jeneral merampas Al-Quran itu dan memijak-mijak Al-Quran itu sambil mencabar, "Mana dia Allah untuk selamatkan Quran ini". Mereka semua ketawa terbahak-bahak. Anggota tentera pangkat bawahan telah melihat suatu cahaya berwarna merah samar memancar di horizon laut. Beliau ketakutan lalu melarikan diri keluar dari apartmen Jeneral-Jeneral itu. Sejurus kemudian satu ombak yang begitu tinggi melanda pantai dan menelan apartmen dengan Jeneral-Jeneral Turkey tersebut ke dalam laut. Yang berlaku sebijik semacam salah satu bala balasan Allah yang difirmankan di dalam Al-Quran. Wallahu 'alam.

Di Palestine, saya terdengar dari seseorang di sana bahawa seorang Yahudi pernah berkata kepada seorang Arab, "Kami Yahudi tidak takut dan gentar selagi kami tidak melihat bilangan kaum Muslimin yang menunaikan solat fajar berjemaah di masjid sama dengan bilangan kaum Muslimin yang menetap di dalam qariah.

Di Bosnia, kebanyakan orang Islam telah membelakangkan agama mereka sebelum berlakunya pembunuhan massacre di sana. Mereka telah meniru cara hidup Eropah kafir. Zina, arak begitu berleluasa, dan perkahwinan antara Kristian dan Islam (secara murtad) dibenarkan. Orang Islam yang menjaga keimanan mereka terlalu sedikit bilangan mereka berbanding dengan yang memilih hidup dalam keadaan kejahilan moden dan kesesatan.

Saudara-saudari Islam, ini hanyalah contoh-contoh kemungkaran dan keingkaran. Sekali lagi ditegaskan bukan niat saya mengaibkan mereka, tetapi suatu iktibar perlu di ambil. Saya ppasti sudah jelas bagi anda semua SEBAB SEBENAR berlakunya bala bencana dan tragedi yang dahsyat tersebut.

Seperti firman Allah SWT di dalam Al-Quran (terjemahan): "Janganlah kamu jadikan seruan Rasul di antara kamu seperti panggilan sebahagian kamu kepada sebahagian yang lain. Sesungguhnya Allah telah mengetahui orang-orang yang beransur-ansur pergi di antara kamu dengan berlindung (kepada kawannya), maka hendaklah orang-orang yang menyalahi perintah Rasul takut akan ditimpa ujian atau ditimpa azab yang pedih." (Surah An Nuur Ayat 63).

Dan di dalam satu lagi ayat Allah berfirman (terjemahan): "Maka tatkala mereka membuat Kami murka, Kami menghukum mereka lalu kami tenggelamkan mereka semuanya (di laut)". (Surah Az Zukhruf Ayat 55)

Amaran-amaran di dalam Al-Quran itu sangat jelas. Dan Allah SWT tetap tidak akan mungkir janji-Nya. Bukankah mereka ini (Bosnia, Kosovo, Turkey) telah tidak mematuhi perintah Allah dan Rasul-Nya? Bukankah mereka telah mencabar Allah SWT? Adalah perkara mudah bagi Allah SWT menimpakan azab ke atas kita atau mengadakan dugaan bagi kita kerana Allah Maha Berkuasa atas segalanya. Bala dari Allah SWT itu kalau tidak dalam bentuk pembunuhan, Allah SWT boleh turunkan bala itu sebagai wabak penyakit, ribut, taufan, gempa bumi dan banjir yang dahsyat seperti yang telah difirmankan-Nya di dalam Al-Quran.

Jangan pula kita mempersoalkan sifat Allah SWT yang maha Pengasih, maha pengampun lagi maha adil kerana telah mengizinkan berlakunya pembunuhan massacre ke atas orang-orang Islam dan kanak-kanak itu. Rahmat Allah SWT tetap ujud walaupun kita tidak dapat mengamatinya. Misalnya, sesetengah yang dibunuh itu mungkin orang Islam yang lemah keimanan mereka, telah melakukan banyak dosa dan sekiranya mereka mati secara biasa bukan mati syahid, sudah pasti tempat bagi mereka adalah api neraka. Wallahu 'alam Dan kanak-kanak yang terbunuh itu sebenarnya terselamat dari alam sekeliling yang berupa jahiliyah moden yang boleh merosakkan mereka dan mungkin apabila mereka dewasa kelak, mereka akan murtad atau berlaku syirik atau hidup bergelumang dengan dosa. Tetapi Allah SWT telah mengambil mereka kembali dari dunia di waktu mereka kecil lagi, dan dengan itu mereka terselamat dari membuat dosa, dan Insya Allah akan masuk syurga di akhirat nanti, dan sayugia diingatkan akhirat itu adalah kehidupan buat selama-lamanya. Bukankah ini serupa nikmat dan rahmat Allah jua? Kalau kita percaya hidup berakhir di dunia ini sahaja maka kita akan melihatnya sebagai tragedi yang tidak adil. Tetapi kalau kita percaya kepada akhirat segala-galanya adalah ujian dan dugaan dalam perjalanan ke akhirat. Tetapi ini tidak sama sekali bermakna kita membiarkan sahaja ummah kita terus ditindas dan menderita begitu sahaja. Kita ummat Islam merupakan keluarga yang besar dan menjadi tanggungjawab kita untuk membantu mereka dan melindungi mereka kerana mereka adalah saudara- saudari Islam kita.

Oleh yang demikian apakah yang perlu kita lakukan untuk mengelakkan bala dari Allah yang berupa bencana alam dan pembunuhan menimpa diri kita dan mereka yang kita sayang? Jawapannya sama seperti yang telah diturunkan zaman ke zaman.

KITA PERLU:

i. Kembali ke jalan yang diredhai Allah SWT.

ii. Memohon keampunan Allah SWT.

iii. Bersatu di bawah panji dan kalimah 'La ilaa ha illallah' dan bukan dibawah panji masing-masing.

iv. Berpegang sepenuhnya kepada HUKUM-HAKAM dan PERINTAH-PERINTAH Allah SWT dan berhenti melakukan segala yang dilarang-Nya.

Ini tindakan-tindakan yang perlu kita lakukan. Nampaknya agak susah, tetapi ia sebenarnya mudah, Insya Allah. Semuanya perlu bermula dari diri dan hati kita. Jangan tinggalkan solat fardhu, pelajari dan dalami ilmu agama kita, dan berdoa memohon Allah SWT menguatkan iman kita, dan ikan bertelingkah antara sesama sendiri mengenai perkara-perkara yang remeh.

Kita boleh mengelakkan dari ditimpa dengan bala pembunuhan dan lain-lain bala ke atas diri kita dan keluarga kita. Allah SWT telah berfirman bahawa Dia tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu selagi kaum itu tidak terlebih dahulu dengan sendiri berusaha untuk mengubahkannya. Kita perlu memulakannya dahulu, dan Allah SWT akan memberi kita pertolongan seperti yang dijanjikan-Nya.

Sebagai bukti, satu keadaan di Kosova. Pada suatu petang saya telah ke daerah Opoya, terletak di wilayah selatan Kosova, tempat asal Imam Ismail. Di kawasan itu bandarnya tidak mengalami apa-apa pun. Tiada berlaku pembunuhan massacre orang Islam, tiada pula kesan-kesan kemusnahan perang, dan tiada tanda-tanda bahawa puak Kristian Serbs telah ke tempat itu.

Tetapi sebenarnya puak Kristian Serbs telah menetap di kawasan itu selama 8 tahun, sama seperti di lain-lain kawasan. Perbezaan yang dapat kita lihat adalah di waktu Maghrib, masjid di Opoya PENUH. Itu hanyalah waktu solat fardhu harian yang biasa. Di hari Jumaat ianya penuh berlimpahan, dan bukan hanya kalangan tua sahaja tetapi ramai pemuda sama berjemaah. Dan mereka telah beramal walau pun godaan dan pengaruh buruk puak Kristian Serbs telah ujud. Kami tidak melihat sesiapa di kalangan orang Islam yang meminum arak di sana. Saya diberitahu hanya satu tempat sahaja yang dimusnahkan oleh bom puak Serbs, iaitu sebuah kafe yang pernah menyajikan minuman arak. Pelanggannya datang dari kawasan lain.

Bandingkanlah perbezaan Opoya dengan bandar-bandar yang lain. Tidakkah jelas dan nyata bahawa kekuatan itu berada di tangan Allah SWT dan bukan bergantung sangat kepada tentera yang kuat untuk membalas serangan puak Kristian Serbs. Inilah maknanya "La Haula wa laa quwata illa billah", tiada kekuatan atau daya kecuali dengan kehendak Allah SWT. Sekiranya Allah SWT tidak mengizinkannya, maka puak Kristian Serbs tidak akan dapat menyerang sesebuah bandar itu. Oleh itu jadikanlah ianya suatu pengajaran dan iktibar.

Akhirnya mari kita sama-sama memohon doa' kepada Allah SWT.

Bismillahhir Rahmaanir Rahiim.

Ya Allah Tuhan kami. Tingkatkanlah keimanan dan ketaqwaan kami kepada Engkau ya Allah dan Akhirat. Ya Allah, perkenankanlah taubat kami dan ampunkan dosa-dosa kami di masa lepas dan yang akan datang. Ya Allah, kami memohon taufik dan hidayah dari Mu kerana Engkau sahaja yang boleh memberikannya. Ya Allah, tolonglah umat Muhammad SAW untuk bersatu, dan lindungi kami dari pertelingkahan sesama sendiri. Ya Allah, kami berlindung dengan Engkau dari Syaitan, Dajjal, dan dari tamak haloba.

YaAllah, hapuskanlah kekejaman dan penderitaan yang dihadapi oleh saudara-saudari Islam kami di Maluku, di Palestine, di Chechnya, dan di mana saja mereka ditindas. Dan jika ditakdirkan mereka gugur, tetapkanlah Ya Allah bagi mereka mati dalam syahid, mati dalam memperjuangkan agama Engkau Ya Allah, dan mati di dalam iman. Ya Allah, musnahkan kaum yang kafir untuk kami kerana sesungguhnya Engkau yang maha berkuasa. Pecah-belahkan mereka dan tanamkan ketakutan ke dalam hati mereka.

Ya Allah, kami adalah makhluk Engkau yang lemah. Tolonglah kami Ya Allah kerana tiada kuasa melainkan kuasa Engkau Ya Allah. Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW, pesuruh Engkau Ya Allah Tuhan semesta alam.

Wa billaahit-tawfiq wal hidayah. Subhanaka Wabihamdika wa ash-hadu allaa ilaaha illa anta. Wa nastaghfiruka wa na tuu bu ilaik Wasallallaahu 'alaa Muhammaddin Nabiyil Wa 'alaa aalihi wasahbihi wassalam.

Wassalamualaikum warahmatullah wabarakatuh!

CATITAN PENTING:

Saya harap anda semua saudara-saudari Islam di Malaysia akan membaca kesemua bahagian ucapan di atas dengan teliti. Ini bukannya perkara yang boleh diambil ringan. Bagi kita di Malaysia bukankah bukti-bukti dan tanda-tanda sudah jelas bahawa apa yang berlaku di Bosnia, Kosova, Turkey dan lain-lain yang mempelawa bala diturunkan oleh Allah SWT sudah pun berlaku di Malaysia dengan berleluasa?

a. Bilangan yang murtad di Malaysia semakin bertambah, dan pihak berkuasa seolah-olah mengalakkannya.

b.. Zina dikalangan orang Melayu sudah berleluasa.

c.. Arak dijual di merata tempat (7 Eleven pun ada menjualnya) dan

d. Ramai orang Islam minum arak - lihatlah di Bangsar.

e. Ada segelintir orang Melayu yang tidak boleh menyebut shahadah. Jangan terperanjat.

f. Rasuah berleluasa.

Senarai kemungkaran dan keingkaran ini begitu panjang sekali. Dan segala-galanya adalah tanda-tanda yang sama dilihat di Bosnia dan Kosova sebelum genosid dimana puak Kristian Serbs telah membunuh denganrambang untuk mencuci bersih orang Islam telah berlaku. Dan jangan terperanjat kalau keadaan sama berlaku di Malaysia ini. Adakah kita memilih untuk berdiam dan menuggu sahaja tanpa berbuat sesuatu sekarang juga. Kita tunggu sehingga bencana menimpa, tunggu sehingga kita dapat melihat anak isteri kita dan kita sendiri disembelih, tunggu sehingga lain-lain bala dari Allah seperti gempa bumi, banjir besar, ribut taufan melanda Malaysia barulah kita sedar dan tergesa-gesa kembali ke jalan Allah? Adakah bala dari Allah yang kita idamkan? Gempa bumi dan ribut taufan tak berlaku di Malaysia?

Kalau dikehendaki Allah gempa bumi yang dahsyat yang memusnahkan hampir kesemuanya rakyat boleh berlaku esok lusa. Samada kita kembali ke jalan Allah atau kita mempelawa bala diturunkan oleh Allah ke atas Malaysia adalah pilihan kita sendiri. Apa jua yang bakal berlaku, kita dan keluarga kita yang akan menanggungnya.